Ρινική Συμφόρηση: Πώς προκαλείται και πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά;

riniki sumforisi 01

Η ρινική συμφόρηση δεν είναι παρά αυτό που όλοι οι άνθρωποι αισθανόμαστε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό: το μπούκωμα ή η βουλωμένη μύτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, που μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, όπως για παράδειγμα, την αλλεργική ρινίτιδα, την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών ή την ύπαρξη ανατομικών προβλημάτων. Η μπουκωμένη μύτη είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί αναστάτωση, ταλαιπωρία και συνήθως συνοδεύεται από κούραση, στεγνό λαιμό, βήχα ή προβλήματα στα αφτιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αναπνοή από το στόμα, όταν η μύτη είναι βουλωμένη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την ρινική αναπνοή, με αποτέλεσμα κανείς να νιώθει ότι δε «χορταίνει αέρα» και να επηρεάζεται και η ποιότητα του ύπνου.

Υπάρχουν, παρόλα αυτά, τρόποι για την ανακούφιση της μπουκωμένης μύτης αλλά και την οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Αρκεί να επισημάνουμε πως ένας γερός, υγιής και δυνατός οργανισμός, μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και αποτελεσματικότερα στα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή μιας αλλεργίας. Φροντίζοντας τον εαυτό μας, προσέχοντας τον τρόπο διατροφής και ακολουθώντας καθημερινή άσκηση, διατηρούμε το σώμα μας υγιές, αντιμετωπίζοντας στοχευμένα κάθε φορά κάθε σύμπτωμα με  πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως είναι το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγιγμάτων στο πρόσωπο, ειδικά στο στόμα και τη μύτη.

Πώς προκαλείται η ρινική συμφόρηση

Οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη εισέρχονται συχνά στο σώμα απευθείας από τη μύτη. Εκεί αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν τοπικά φλεγμονή η οποία οδηγεί στη ρινική συμφόρηση. Η ρινική συμφόρηση, δηλαδή η βουλωμένη μύτη, εμφανίζεται όταν οι ιστοί της μύτης και τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται με περίσσεια υγρού, λόγω της τοπικής φλεγμονής, προκαλώντας ένα αίσθημα μπουκώματος. Η ρινική συμφόρηση μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι την έκκριση βλέννας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που οφείλονται σε ιούς του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, είναι πιο συχνές, και οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αυτό το δυσάρεστο  αίσθημα της βουλωμένης μύτης περισσότερες.

«Μαζί» με τη ρινική συμφόρηση και τη βουλωμένη μύτη, έρχεται μια σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • το φτέρνισμα
  • η καταρροή
  • ο πονοκέφαλος
  • η κόπωση,
  • η δυσκολία στην ακοή

Σε γενικές γραμμές, ένας ασθενής που αντιμετωπίζει το σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης είναι ταλαιπωρημένος καθώς επηρεάζονται όλες οι πτυχές της καθημερινότητάς του.

Εκτός όμως από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, που συνήθως μας ταλαιπωρούν προκαλώντας ρινική συμφόρηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μία βουλωμένη μύτη μπορεί να προκαλείται από την παρουσία ιγμορίτιδας ή αλλεργικής ρινίτιδας, που ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους ιδίως την άνοιξη και μάλιστα, πολλές φορές, διαρκεί αρκετές ημέρες και απαιτεί ιατρική συμβουλή.

Πώς καταπολεμάται αποτελεσματικά η ρινική συμφόρηση

Η ρινική συμφόρηση, λοιπόν, προκαλεί σημαντική αναστάτωση στον πάσχοντα, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητά του. Εύλογο είναι όποιος αισθανθεί μπούκωμα να επιζητά αμέσως τρόπο να ανακουφιστεί, και στη συνέχεια να ιαθεί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ειδικά στην περίπτωση που η ρινική συμφόρηση δεν οφείλεται στο κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, τότε αυτή ενδέχεται να επανέλθει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφότου θεωρήσουμε πως την έχουμε αντιμετωπίσει. Πολύ συχνά δηλαδή, οι ασθενείς περιγράφουν πως παρά τη θεραπεία που ακολούθησαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν μόνο προσωρινά, με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να απαιτείται εκ νέου χορήγηση του σκευάσματος που επέλεξαν.

– Διαλύματα θαλασσινού νερού

Ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης είναι με τα λεγόμενα «καθαριστικά μύτης». Με αυτή την ονομασία συνήθως αναφερόμαστε στα διαλύματα θαλασσινού νερού ή ακόμα και στον φυσιολογικό ορό που μπορούμε να βρούμε στα φαρμακεία. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την άμεση και ανώδυνη ανακούφιση από τα συμπτώματα, καθώς η μύτη μας «ξεβουλώνει», χωρίς να λάβουμε φαρμακευτική ουσία. Σταδιακά ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει τη φλεγμονή, τα αιμοφόρα αγγεία σταματούν να διαστέλλονται και καθώς σταματά και η παραγωγή βλέννας, επανερχόμαστε στη φυσιολογική ρινική αναπνοή.

– Ρινικά αποσυμφορητικά εκνεφώματα (σπρέι)

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η φλεγμονή επιμένει και η ανακούφιση με τα διαλύματα θαλασσινού νερού ή φυσιολογικού νερού δεν αρκεί. Τότε, συμβουλευόμενοι τον φαρμακοποιό μας, μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο ρινικό αποσυμφορητικό εκνέφωμα (σπρέι) που έχει ως στόχο ακριβώς αυτό: να ανακουφίσει από τη ρινική συμφόρηση συρρικνώνοντας το διογκωμένο λόγω της φλεγμονής βλεννογόνο της μύτης μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «αγγειοσυστολή» (σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων). Η συρρίκνωση αυτών των ιστών ανοίγει τους αεραγωγούς, μειώνοντας την αντίσταση και βελτιώνοντας τη ροή του αέρα. Στο φαρμακείο μπορούμε να βρούμε αρκετά αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι για την καταπολέμηση της βουλωμένης μύτης και με τη βοήθεια του φαρμακοποιού να επιλέξουμε το κατάλληλο για την περίπτωσή μας. Δε θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση στη χρήση των αποσυμφορητικών spray, γιατί αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή παρενέργεια, τη φαρμακευτική ρινίτιδα.

Πέρα από την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης, το ρινικό σπρέι που θα επιλέξουμε καλό είναι να προσφέρει επίσης ενυδάτωση του βλεννογόνου και να μην περιέχει συντηρητικά. Αν το σκεύασμα που έχουμε επιλέξει περιέχει κορτιζόνη, είναι καλό να συμβουλευτούμε και τον γιατρό μας. Στον γιατρό μας άλλωστε απευθυνόμαστε και στην περίπτωση που τα συμπτώματά μας είναι έντονα και διαρκούν για μέρες ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα πρώτα στάδια δεν φέρνουν αποτελέσματα. Υπάρχουν εξάλλου περιπτώσεις, όπου η ρινική συμφόρηση μετά από ημέρες ταλαιπωρίας αποκτά πολύ σοβαρότερη μορφή, και μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα στην ακοή, φλεγμονή στα μάτια ή θολή όραση και παραγωγικός βήχα. Όταν η βουλωμένη μύτη συνοδεύεται από τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό.

Πρόληψη και φροντίδα

Ακόμα και στην περίπτωση της ρινικής συμφόρησης μπορούμε να δράσουμε προληπτικά και να φροντίσουμε τη μύτη μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σωστή ενυδάτωση της περιοχής συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του βλεννογόνου της και με τη λήψη  βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φροντίζοντας, άλλωστε, τον εαυτό μας, προσέχουμε την υγεία μας και σε αυτή την προσπάθεια, ο φαρμακοποιός είναι ο καταλληλότερος σύμμαχός μας!