Προβιοτικά και βιταμίνες: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το πεπτικό μας σύστημα

proviotika vitamines 01

Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος  αντανακλά τη γενικότερη καλή κατάσταση του οργανισμού, στο να αισθανόμαστε υγιείς, να έχουμε ευχάριστη διάθεση χωρίς ενοχλήσεις και πόνους. Μέσα από τη διατροφή μας μπορούμε να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του, καθώς οι τροφές που επιλέγουμε διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά,  μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεται το πεπτικό μας για να λειτουργεί σωστά. Από την άλλη πλευρά όμως, πόσοι από εμάς, εν μέσω του σύγχρονου τρόπου ζωής, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το σώμα μας και ειδικότερα για το πεπτικό μας σύστημα, μέσω της διατροφής μας;

Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε μια δυσλειτουργία στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού μας, οφείλουμε να φροντίσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο βήμα είναι φυσικά το να προσέξουμε λίγο περισσότερο τη διατροφή μας φροντίζοντας την ισορροπία της, ενισχύοντάς την με φρούτα και λαχανικά, επαρκή ποσότητα νερού  και λιγότερη κατανάλωση junk food. Tα κατάλληλα προβιοτικά ή οι βιταμίνες που θα βρούμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας, μπορούν σε κάθε περίπτωση να συμβάλλουν στην ενίσχυση του πεπτικού μας, όταν την χρειαζόμαστε, παράλληλα με τη βελτίωση της διατροφής μας.

Τα προβιοτικά και η λειτουργία τους στο πεπτικό μας σύστημα

Με τον όρο «προβιοτικά» εννοούμε ζωντανούς μικροοργανισμούς που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Είναι σημαντικό να λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες, μέσω των τροφών που καταναλώνουμε(προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι) ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής που χρησιμοποιούμε. Τα προβιοτικά αναπτύσσονται στο έντερο και συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη γενικότερη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας το σώμα σας να αφομοιώσει την τροφή, παράγοντας βιταμίνες όπως την Κ κ.α.

Ζητήματα όπως η επαναφορά και η ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας (που παρουσιάζεται και σε  φλεγμονώδεις ασθένεις του εντέρου) μπορούν να αντιμετωπιστούν με προβιοτικά. Προβιοτικά παίρνουμε επίσης σχεδόν κάθε φορά που ο γιατρός μάς χορηγήσει αντιβιοτικά για οποιονδήποτε λόγο για την πρόληψη εντερικών διαταραχών. Διαταραχές του εντέρου όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το φούσκωμα ή η δυσπεψία, τυχόν περιπτώσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα, όπως στη λακτόζη, μπορούν να περιοριστού με τη λήψη προβιοτικών στη σωστή ποσότητα.

Η λήψη προβιοτικών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και επομένως του πεπτικού συστήματος, αρκεί αυτό να γίνεται με την καθοδήγηση είτε του γιατρού μας είτε του φαρμακοποιού μας και χωρίς να φτάνουμε σε υπερβολές.

proviotika vitamines 02

Οι βιταμίνες που βοηθούν στην πέψη

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, απαραίτητες για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και, με την εξαίρεση της βιταμίνης D  και την Κ[1] (μικρές ποσότητες παράγονται από μικροοργανισμούς του εντέρου), δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν σε συγκεκριμένες ποσότητες σε συγκεκριμένες τροφές, ενώ μπορούμε να τις λάβουμε και μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, όταν χρειάζεται και στις ποσότητες που χρειάζεται, και πάλι με βάση την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Μέσω της διατροφής μας παίρνουμε βιταμίνες από τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας χωρίς λίπος. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, σιτηρά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια και φρούτα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού μας συστήματος, καθώς τα τρόφιμα αυτά περιέχουν τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε. Παράλληλα, στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συμβάλλει ένα καλό επίπεδο βιταμίνης D[2] στον οργανισμό. Αυτή τη βιταμίνη τη συνθέτει ο οργανισμός μας, με τη βοήθεια του ήλιου και τη βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα. Εν τούτοις, δεν φτάνει η… καλοκαιρινή ηλιοθεραπεία για να γεμίσει τις αποθήκες του οργανισμού με τις ποσότητες που χρειάζεται, επομένως είναι καλό να την ελέγχουμε τακτικά και να την ενισχύουμε μέσω των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής. Σύμφωνα δε με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό Nature Communications, η βιταμίνη D είναι το «κλειδί» της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος[3].

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει και στη βιταμίνη C, που θεωρείται ούτως ή άλλως εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του και στις διάφορες διεργασίες του. Η βιταμίνη C δεν έχει τοξική δράση και δεν ενοχλεί το πεπτικό σύστημα, αντίστοιχα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του χάρη στη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, η βιταμίνη Β12, του συμπλέγματος της βιταμίνης Β, έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων, ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος καθώς δρα ως ρυθμιστής του εντερικού μικροβιώματος[4].

proviotika vitamines 03

Προβιοτικά και βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα, χωρίς ενοχλήσεις και δυσκολίες. Μαζί με την προσεκτική διατροφή μας, ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μας κατευθύνει ώστε να ενισχύσουμε με τα κατάλληλα συμπληρώματα τη λειτουργία του, απολαμβάνοντας την καθημερινότητα χωρίς τέτοιου είδους «εμπόδια».

 


[1]Tabatabaeizadeh SA, Tafazoli N, Ferns GA, Avan A, Ghayour-Mobarhan M. Vitamin D, the gut microbiome and inflammatory bowel disease. J Res Med Sci. 2018; 23:75.

[2]Singh, P., Rawat, A., Alwakeel, M. et al. The potential role of vitamin D supplementation as a gut microbiota modifier in healthy individuals. Sci Rep 10, 21641 (2020)

[3]Degnan PH, Taga ME, Goodman AL. Vitamin B12 as a modulator of gut microbial ecology. Cell Metab. 2014;20(5):769-778.

[4] Suttie JW. Vitamin K. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014:305-16.