Πώς προκαλούνται οι φουσκάλες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

foyskales sta podia

Φουσκάλες. Όλοι μας τις έχουμε υποστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Οι φουσκάλες είναι εκείνο το επώδυνο κυστίδιο γεμάτο υγρό που εμφανίζεται πάνω από το ερεθισμένο δέρμα. Σχηματίζεται για να προστατεύει το ερεθισμένο δέρμα από περαιτέρω βλάβη, αλλά συχνά ενδέχεται να μετατραπεί σε πληγή. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε τις φουσκάλες με κάθε κόστος, καθώς όχι μόνο είναι ενοχλητικές και επώδυνες, αλλά μπορούν να μας αποτρέψουν από τις δραστηριότητές μας.

Διαβάστε λοιπόν μερικές βασικές συμβουλές για να μην αποκτήσετε ποτέ ξανά φουσκάλες:

 

Διατηρείτε το δέρμα στεγνό

Οι φουσκάλες προκαλούνται συνήθως από την τριβή, κι ειδικότερα σε ένα ιδρωμένο πόδι ή χέρι που είναι πιο μαλακό και άρα, ευκολότερο να ερεθιστεί. Διαβάστε λοιπόν πώς θα κρατήσετε τα πόδια και τα χέρια σας στεγνά.

  • Φοράτε παπούτσια και γάντια που επιτρέπουν στα πόδια και τα χέρια σας να αναπνέουν και να εξατμίζουν την υγρασία.
  • Χρησιμοποιήστε ταλκ ή άλλα σκευάσματα που αποτρέπουν την εμφάνιση υγρασίας πριν καλύψετε τα πόδια και τα χέρια σας.
  • Φοράτε πάντα σωστές κάλτσες σε συνδυασμό με τα σωστά παπούτσια: οι κάλτσες θα απορροφούν την υγρασία ενώ τα σωστά παπούτσια θα της επιτρέπουν να εξατμίζεται. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι κάλτσες σας δεν είναι μεγαλύτερο νούμερο από ό,τι πρέπει για να μη “μαζεύουν”.

 

Μην φοράτε καινούρια παπούτσια όταν πρόκειται να πάτε για χορό

Κι όχι μόνο, καθώς αυτό ισχύει για όλες τις σωματικές δραστηριότητες όταν πρόκειται για καινούργια… απάτητα παπούτσια. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι φοράτε το σωστό νούμερο παπούτσια κι έπειτα κάντε μια μεγάλη βόλτα με αυτά για να τα “στρώσετε” και να εξακριβώσετε αν πρόκειται να σας “χτυπήσουν”.

 

Επιλέξτε τα σωστά αθλητικά παπούτσια

Κάθε άθλημα απαιτεί συγκεκριμένα παπούτσια, ειδικά σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν το πόδι σας σε κάθε κίνηση. Παράλληλα, το σωστό νούμερο συνεπάγεται μικρότερη ολίσθηση του ποδιού μέσα στα παπούτσια, λιγότερη τριβή και εντέλει, λιγότερες φουσκάλες.

 

Τα προστατευτικά γάντια δεν είναι μόνο για κηπουρούς και αρσιβαρίστες

Φορέστε τα κατάλληλα γάντια για την εκάστοτε δραστηριότητα που προϋποθέτει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας. Από την κηπουρική έως και το wakeboarding, τα κατάλληλα γάντια θα εμποδίσουν τις παλάμες και τα δάχτυλά σας να τρίβονται απευθείας στα εργαλεία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε. Ακόμα κι αν παλεύετε να βιδώσετε μια επίμονη βίδα με ένα λεπτό κατσαβίδι, τα γάντια θα σας γλιτώσουν από μια άσχημη φουσκάλα.

 

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε ήδη μια φουσκάλα;

Το μεγάλο ερώτημα είναι να τη σκάσετε ή όχι;

Όχι. Εάν δεν προκαλεί ενόχληση, καλύτερα να την αφήσετε ήσυχη! Νέο δέρμα σχηματίζεται ήδη από κάτω και το υγρό που προκαλεί τη φουσκάλα θα απορροφηθεί.

Ωστόσο, ακόμα κι αν πονάτε, μην επιχειρήσετε να τη σκάσετε αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μικρόβια να εισέλθουν στο στρώμα μεταξύ του παλιού και του νέου δέρματος και να προκαλέσουν μόλυνση της πληγής.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι η φουσκάλα έχει μολυνθεί;

Μικρόβια που εισέρχονται στην πληγή μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Τα ακόλουθα είναι σημάδια ότι υπάρχει λοίμωξη:

  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Δυσφορία
  • Αίσθηση ότι πάλλεται/χτυπάει
  • Μη διαυγές υγρό που εκρέει

Ωστόσο, σε περίπτωση που τα παραπάνω σημάδια είτε εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, ίσως χρειαστεί να καθαρίζετε την πάσχουσα περιοχή πιο προσεκτικά και πιο συχνά.

Στο φαρμακείο θα βρείτε επουλωτικές κρέμες, ειδικά επιθέματα για τις φουσκάλες, προστατευτικά αυτοκόλλητα για την προστασία από φουσκάλες και κρέμες που αντιμετωπίζουν την εφίδρωση. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας, ώστε να αξιολογήσετε σωστά την πληγή και προχωρήσετε στην αντιμετώπισή της αποτελεσματικά.