Πόνος στη μέση: Πώς θα καταφέρουμε να ανακουφιστούμε άμεσα;

ponos sti mesi 01

Η μέση μας δέχεται συχνά σημαντική πίεση από τις δραστηριότητες της ημέρας, με αποτέλεσμα πάρα πολλές φορές να αποτελεί σημείο πόνου για το ανθρώπινο σώμα. Πόνο στη μέση – που ονομάζεται οσφυαλγία – μπορεί να αισθανθούμε πιθανώς μετά από μια κοπιαστική προσπάθεια, μια απότομη κίνηση, μία άσκηση, μία ημέρα ορθοστασίας ή και εξαιτίας της κακής θέσης του σώματος στην εργασία μας. Αιτία της οσφυαλγίας, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το μυϊκό πιάσιμο, δηλαδή ένας μυϊκός σπασμός.

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητές μας, ακόμα και να μας καθηλώσει για μερικές ώρες ή και ημέρες ώσπου να ανακουφιστεί, καθώς η μέση επηρεάζει πάρα πολλές λειτουργίες – όπως, πρωταρχικά το βάδισμα ή ακόμα την καθιστή στάση του σώματος. Αποτέλεσμα είναι, λόγω του πόνου αυτού, να μην μπορούμε να εργαστούμε και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Το μεγάλο ζητούμενο, επομένως, για όλους είναι ο τρόπος ανακούφισης από τον πόνο της μέσης και μάλιστα όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε να επιστρέψουμε το συντομότερο στις δραστηριότητές μας.

Στο σημείο αυτό βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πόνος στη μέση δεν είναι πάντα ο ίδιος και αντιστοίχως ποικίλει και ο τρόπος αντιμετώπισής του. Πέρα από έναν μυϊκό σπασμό, τα αίτια του πόνου στη μέση μπορεί να είναι μια δισκοκήλη, η σπονδυλοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα, που απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Σε αυτό, κάθε φορά, λόγο έχει πρωταρχικά ο γιατρός μας που θα μας υποδείξει, αναλόγως της διάγνωσης, τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος.

ponos sti mesi 02

Ξεκούραση εγκαίρως

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως πολλές φορές «κλείνουμε τα μάτια» έως ότου η κατάσταση φτάσει «στο απροχώρητο»: Ο πόνος στη μέση, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, είναι βέβαιο πως δεν θα φύγει από μόνος του. Με το να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας «κανονικά», το μόνο που θα πετύχουμε είναι να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Αντίθετα, θα πρέπει να βρούμε όσο πιο άμεσα γίνεται τον χρόνο και τον τρόπο να ξεκουραστούμε, παραμένοντας στο κρεβάτι για επαρκές χρονικό διάστημα – πιθανότατα για μία ολόκληρη ημέρα. Είναι μία απλή λύση, που όμως μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητική για να αισθανθούμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε την άβολη κατάσταση του πόνου. Παράλληλα, φυσικά, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση και με διάφορες επιλογές που θα βρούμε στο φαρμακείο, όπως τα επιθέματα, οι αλοιφές ή gel για την οσφυαλγία ή ακόμα και τα αναλγητικά.

Στο φαρμακείο

Οι επιλογές μας είναι αρκετές και μπορούμε να τις ιεραρχήσουμε αναλόγως με τον πόνο που αισθανόμαστε. Τα απλά αναλγητικά σκευάσματα  όπως η παρακεταμόλη, είναι η πρώτη επιλογή για να ανακουφιστούμε – αυτή είναι και η… κατεξοχήν αποστολή τους.

Άλλα δισκία που μπορούν να μας βοηθησουν είναι τα μυοχαλαρωτικά και τα αντιφλεγμονώδη κατόπιν ιατρικής συμβουλή. Επόμενο βήμα είναι τα μυοχαλαρωτικά και κατόπιν τα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα σε αλοιφές ή gel. Βοηθούν τον πάσχοντα να ανακουφιστεί από τον πόνο και μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή, σε συνδυασμό και με την ξεκούραση. Όσον αφορά στις αλοιφές ή τα gel που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στην περιοχή που υποφέρει, με τον συνδυασμό μασάζ κατά την εφαρμογή, ενδέχεται να έχουν ακόμη καλύτερη επίδραση. Συνήθως, αυτού του είδους τα σκευάσματα μπορεί να είναι θερμαντικά ή ψυκτικά, επομένως και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε ό,τι μας ανακουφίζει.

Ειδικά για τον πόνο της μέσης, συνήθως χρησιμοποιούμε θερμαντικά σκευάσματα, ενώ πολύ συχνά η «παραδοσιακή» θερμοφόρα μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών και την ανακούφιση από τον πόνο. Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα επιθέματα ή αλλιώς έμπλαστρα για την αντιμετώπιση του πόνου της μέσης. Θερμά ή ψυχρά επιθέματα, προσφέρουν ανακούφιση στον πάσχοντα, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα την κίνηση. Τοποθετούνται εύκολα, καθώς κολλούν στο δέρμα και έχουν διάρκεια δράσης που τις περισσότερες φορές φτάνει τις 24 ώρες.

ponos sti mesi 03

 

Η άσκηση

Η άσκηση γενικά βοηθάει τη λειτουργία του οργανισμού και ειδικά των μυών, επομένως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προληπτικό μέτρο κατά της οσφυαλγίας. Επιπροσθέτως, την περίοδο που υποφέρουμε από πόνο στη μέση, καλό είναι να προτιμούμε την ξεκούραση και να αποφεύγουμε την άσκηση, καθώς τυχόν νέος τραυματισμός θα επιδεινώσει την κατάστασή μας. Εν τούτοις, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικές διατάσεις και ασκήσεις να μπορέσουν να ανακουφίσουν τον πάσχοντα από τον πόνο, αρκεί να τις κάνει με την καθοδήγηση του γιατρού του ή του φυσικοθεραπευτή του. Για παράδειγμα, οι διατάσεις που ονομάζουμε «90-90» μπορούν να ξεκουράσουν τους μύες της σπονδυλικής στήλης. Εάν ξαπλώσουμε στο πάτωμα με τις γάμπες μας να εφάπτονται σε μία οριζόντια επιφάνεια (συνήθως καρέκλα) ώστε οι γοφοί μας να έρχονται σε ορθή γωνία (90°) με το υπόλοιπο σώμα, δεν καταβάλλουμε καμία μυϊκή προσπάθεια και δίνουμε την ευκαιρία και στη μέση να «ξεκουραστεί». Δεκαπέντε λεπτά σε αυτή τη θέση, εφόσον το δοκιμάσουμε και πράγματι μας ανακουφίζει, είναι όσο χρειάζεται, ενώ μπορούμε να το επαναλάβουμε έως και τρεις φορές την ημέρα.

ponos sti mesi 04

Ο πόνος στη μέση, η οσφυαλγία, είναι μια πολύ συχνή, άβολη κατάσταση για τους περισσότερους ενήλικες. Χωρίς να «κάνει διακρίσεις» μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε καλογυμνασμένους ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή και την άσκησή τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας πως ο πόνος της μέσης, όταν επιμένει ή φαίνεται να επηρεάζει και άλλες λειτουργίες του σώματος, πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί ως προς την αιτία του από ιατρό, ώστε να λάβουμε τις σωστές οδηγίες αντιμετώπισης.