Πέντε tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας τον χειμώνα

anosopoiitiko 01

Υγιής οργανισμός σημαίνει πρωτίστως ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε πάσης φύσεως επιθέσεις από ιούς, βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάθε εισβολέα που απειλεί την υγεία μας. Όσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό μας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ασθενήσουμε ελαφρύτερα ή σπανιότερα. Η καλύτερη πρόληψη, η καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να παράσχουμε στον εαυτό μας είναι ακριβώς η ενίσχυση αυτού του τόσο σημαντικού συστήματος για να πετύχουμε την καλύτερη λειτουργία του. Τώρα, όσον αφορά στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, υπάρχουν οι προφανείς τρόποι που είναι σε όλους γνωστοί, αλλά και κάποιοι που ίσως δεν τους σκεφτόμαστε αμέσως, μπορούμε όμως κάλλιστα να τους εφαρμόσουμε εύκολα και απλά.

#1 Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Η διατροφή μας, τα «καύσιμα» που δίνουμε στον οργανισμό μας είναι πάρα πολύ σημαντική και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η ισορροπημένη διατροφή είναι φυσικά το ζητούμενο για τη γενικότερη καλή κατάσταση του οργανισμού μας, όμως ειδικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μπορούν να δώσουν το «κάτι παραπάνω» στην αντιμετώπιση ιογενών και άλλων λοιμώξεων από το ανοσοποιητικό μας. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που καταναλώνουμε χωρίς επεξεργασία, είναι ο καλύτερος τρόπος λήψης όλων των θρεπτικών συστατικών που διαθέτουν.

#2 Προσέχουμε το βάρος μας

Πολλοί πιστεύουμε πως η διατροφή μας θεωρείται «ισορροπημένη» όταν λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά από διάφορες τροφές. Παράλληλα όμως είναι σημαντικό να προσέχουμε το βάρος μας, καθώς το αυξημένο βάρος καθιστά πιο ευάλωτο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η διατήρηση του βάρους μας εντός των φυσιολογικών ορίων, με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος, μπορεί να είναι ακόμα και καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία των αμυντικών μας μηχανισμών. Η συστηματική άσκηση, εξάλλου, εκτός του ότι συμβάλει στη διατήρηση του σωστού βάρους, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

#3 Απομακρυνόμαστε από επιβλαβείς συνήθειες

Το κάπνισμα και η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν επίσης να βλάψουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος κι επομένως είναι καλό να τις διακόψουμε και για αυτόν τον λόγο. Στο πλαίσιο των αλλαγών των «συνηθειών» που θέλουμε να αποφύγουμε για να μην επιβαρύνουμε αλλά να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, είναι η καθιστική ζωή και το στρες. Λίγη καθημερινή άσκηση προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν η αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων και η διαχείριση του χρόνιου στρες, όσο είναι εφικτό, καθώς προκαλούν την έκκριση ορμονών που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας.

#4 Ξεκουραζόμαστε επαρκώς

Κι όμως, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο ξεκουράζουμε τον οργανισμό μας, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, από τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε. Ο καλός βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα ανασυγκρότησης σε σχέση με την απαιτητική καθημερινότητα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται κύτταρα και ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύουν από ενδεχόμενες λοιμώξεις.  Ο μέσος όρος των ωρών του νυχτερινού ύπνου για έναν ενήλικα είναι από 6 έως 8 ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι τίποτα δεν τον διαταράσσει: Για παράδειγμα, τυχόν δυσκολία στην αναπνοή ή κάτι αντίστοιχο, που μας αναγκάζει να ξυπνάμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα, δεν δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό να ξεκουραστεί και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να ενισχυθεί, μέσω αυτής της διαδικασίας.

#5 Αξιοποιούμε τα συμπληρώματα διατροφής

Ο φαρμακοποιός μας μπορεί επίσης να μας ενημερώσει για τα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σημαντικά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δεν μας δίνει περιθώριο να προσέχουμε πάντα τη διατροφή μας. Οι βιταμίνες που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής μπορεί να μην επαρκούν για να γεμίσουν οι αποθήκες του οργανισμού μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ενισχύσουμε το σώμα μας με αυτό που μας ταιριάζει, με τη συμβουλή του φαρμακοποιού μας. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε – όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες A, C, E, Β και D υπάρχουν σε διάφορα σκευάσματα που ικανοποιούν κάθε ανάγκη μας. Ειδικά τον χειμώνα που πιθανά καταναλώνουμε λιγότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέσεις με τις ανάγκες του οργανισμού μας, ενώ η βιταμίνη D είναι ακόμα πιο δύσκολο να συντεθεί στον οργανισμό με φυσικό τρόπο, μέσω του ήλιου, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δώσουν τις λύσεις που θέλουμε.

Οι παραπάνω πέντε συμβουλές δεν είναι παρά οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η γενικότερη καλή και επαρκής φροντίδα του οργανισμού μας, μέσω της διατροφής, της άσκησης αλλά και του ποιοτικού ύπνου, της ευεξίας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, συντελούν επίσης τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή.