Η καταλληλότερη φροντίδα για τα παιδικά χτυπήματα: Πώς περιποιούμαστε τις ανοιχτές πληγές

Φωτογραφία κοριτσάκι με χτυπημένο γόνατο

Οι ανοιχτές πληγές στους τραυματισμούς των παιδιών χρειάζονται άμεση περιποίηση, με απλές κινήσεις που θα βοηθήσουν να επουλωθεί το τραύμα γρηγορότερα

Το παιχνίδι «έξω», στην αυλή, την αλάνα, την πλατεία ή στην παραλία, το λατρεύουν τα παιδιά όλων των ηλικιών. Κρυφτό, κυνηγητό, ποδόσφαιρο, σχοινάκι και «λάστιχο» παίζουν τα παιδιά διαχρονικά και το διασκεδάζουν στο έπακρο, όποτε κι αν τους δοθεί η ευκαιρία. Ειδικά τις εποχές του χρόνου που ο καιρός ευνοεί το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, τα παιδιά, μικρότερα και μεγαλύτερα, τα δίνουν όλα! Το ασταμάτητο τρέξιμο όμως, κάνει και τα παιδικά χτυπήματα συχνότερα, με τα «ματωμένα γόνατα» των μικρών να απαιτούν τη σωστή φροντίδα από τους «μεγάλους».

Η κατάλληλη περιποίηση για μια ανοιχτή πληγή

Ιδίως τα μικρότερης ηλικίας παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα με τη θέα του αίματος στο σημείο που έχουν χτυπήσει. Μια ανοιχτή πληγή μπορεί να προκληθεί από ένα πετραδάκι, από ένα πιο βαθύ γδάρσιμο στο τσιμέντο, αλλά από ακόμα πιο επικίνδυνες αιτίες, όπως μπορεί να είναι ένα σκουριασμένο σίδερο. Το να γνωρίζουμε πώς προκλήθηκε ο τραυματισμός βοηθάει στην καταλληλότερη περιποίηση της πληγής, όμως δεν είναι το μόνο κριτήριο που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.

Το σημείο του σώματος που έχει χτυπήσει το παιδί, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Διαφορετικά προσεγγίζουμε το χτύπημα στο γόνατο ή στον αγκώνα και διαφορετικά μια πληγή στο κεφάλι ή τον λαιμό. Επίσης, ο τρόπος που πρέπει να περιποιηθούμε μία ανοιχτή πληγή εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του τραύματος που έχει προκληθεί: Αν είναι βαθύ ή όχι, αν αιμορραγεί και αν επιμένει αυτή η αιμορραγία, αν πρόκειται για τραύμα σε ένα σημείο του σώματος ή σε περισσότερα ταυτόχρονα.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον κρίνουμε ότι εμείς επί τόπου μπορούμε να περιποιηθούμε την πληγή και δεν χρειάζεται ειδική περιποίηση και άμεση μεταφορά σε κάποια μονάδα υγείας, αρχικά θα πρέπει να καθαρίσουμε το τραύμα με άφθονο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνουμε τυχόν πετραδάκια, χώμα, ίχνη ξύλων και φύλλων ή άλλα ξένα σώματα που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο έδαφος και να έχουν εισχωρήσει στο τραύμα.

Φωτογραφία γόνατο με πληγές

Στη συνέχεια, είναι καλό να περιποιηθούμε την ανοιχτή πληγή με κάποιο ειδικό σπρέι, που έχουμε προμηθευτεί για τον σκοπό αυτό από το φαρμακείο και το οποίο έχουμε πάντοτε μαζί μας. Τα σπρέι αυτά δεν τσούζουν το παιδί, διότι δεν περιέχουν αλκοόλη και δρουν άμεσα, μειώνοντας και ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των μικροβίων στην περιοχή.

Θα πρέπει να προσέξουμε στο σημείο αυτό και να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε βαμβάκι για να σκουπίσουμε το τραύμα, καθώς οι ίνες του κολλούν και είναι πιθανό να μας δυσκολέψει. Αντίθετα, ιδανικές για αυτές τις περιπτώσεις περιποίησης των ανοιχτών πληγών είναι οι αποστειρωμένες γάζες, που επίσης βρίσκουμε στα φαρμακεία.

Αφού ψεκάσουμε με το σπρέι, θα πρέπει και πάλι χρησιμοποιώντας μία γάζα, να ρίξουμε ιώδιο και ταμποναριστά, με απαλές κινήσεις, να περιποιηθούμε όλη την πληγή. Τέλος, προφυλάσσουμε το σημείο, καλύπτοντάς το με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα, αντίστοιχου μεγέθους.

Πώς κλείνει μια πληγή πιο γρήγορα

Οι περισσότερες από τις πληγές στο σώμα του παιδιού επουλώνονται «μόνες τους». Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός έχει την ιδιότητα της ίασης, μέσα από μία εξαιρετικά πολύπλοκη και θαυμαστή διαδικασία. Όταν η πληγή αιμορραγεί, ο οργανισμός ξεκινά τη διαδικασία της αιμόστασης, η οποία πήζει το αίμα και συμβάλλει ώστε να κλείσει η πληγή. Το πόσο καιρό κάνει να κλείσει μια πληγή δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Φωτογραφία γόνατο με πληγή

Σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία επούλωσης της πληγής δεν μπορούμε να επέμβουμε, μπορούμε όμως να «βοηθήσουμε» ώστε μία πληγή σε ένα τραύμα να κλείσει πιο γρήγορα. Αρχικά, θα πρέπει να «προστατέψουμε» την περιοχή από τυχόν νέα χτυπήματα ή επαφή με ουσίες που πιθανώς να ερεθίσουν το τραύμα. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε το τραύμα να χάσει τα επίπεδα υγρασίας και να είναι εντελώς ξηρό και εκτεθειμένο, αλλά ούτε και ερμητικά κλειστό με επιθέματα, επί μακρόν.

Επομένως, ο καταλληλότερος τρόπος για να βοηθήσουμε μια πληγή να κλείσει πιο γρήγορα είναι να την καλύψουμε κατάλληλα και να την αφήνουμε να «αναπνέει», υπό ασφαλείς συνθήκες.

Ένα «φαρμακείο» στην τσάντα μας

Τα παιδιά, τα παιχνίδια και τα χτυπήματα είναι… αναπόσπαστα τμήματα της διασκέδασης, γι’ αυτό και είναι καλό, οι γονείς να έχουν πάντα μαζί τους ένα «φαρμακείο» με τα απαραίτητα για την περιποίηση των πληγών:
– Αποστειρωμένες γάζες
– Ιώδιο
– Σπρέι που απολυμαίνει την πληγή
– Αυτοκόλλητο επίθεμα

Βοηθάει πάντα επίσης, να υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα, ώστε όποιος αναλάβει να φροντίσει το τραύμα, να καθαρίσει καλά τα χέρια του πριν ξεκινήσει να φροντίζει την πληγή, όπως και νερό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα τραύμα που έχει προκληθεί από σκουριασμένο μέταλλο ή ξύλο, μπορεί να χρειάζεται αντιτετανικό ορό. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.