Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία να βγουν στον ήλιο θεωρώντας ότι δεν είναι τόσο επιβλαβής για το δέρμα όσο ο καλοκαιρινός. Μήπως όμως αυτό είναι ένας μύθος ;
Κι όμως, είναι μύθος!
Ο ανοιξιάτικος ήλιος μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής από τον καλοκαιρινό. Μάλιστα, οι ακτίνες UV φτάνουν στη μέγιστη έντασή τους όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπως θα πίστευε κανείς, αλλά και τους ανοιξιάτικους.
Επιπλέον την άνοιξη, το δέρμα μας δεν είναι ακόμα έτοιμο για άμεση παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη -την ουσία που μας προστατεύει από τις ακτίνες UV και στην οποία οφείλουμε το μαύρισμά μας- διεγείρονται λιγότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ χρειάζονται χρόνο για να επανενεργοποιήσουν τις λειτουργίες τους. Αυτό εξηγείται, για παράδειγμα, από το γεγονός ότι μπορούμε πολύ εύκολα να αποκτήσουμε κάποιο έγκαυμα κατά την έκθεσή μας στον ανοιξιάτικο ήλιο.
Επίσης, αν εκτεθούμε χωρίς αντηλιακή προστασία, το δέρμα κοκκινίζει ευκολότερα, αφού απελευθερώνει ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται «πρωτεΐνες συναγερμού», οι οποίες φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μελανώματος, ενός καρκίνου του δέρματος που μπορεί να εκδηλωθεί, στα αρχικά στάδια, ως ένας μικρός σπίλος.
Και πώς θα απολαύσουμε τον ήλιο με ασφάλεια την άνοιξη;
Πρέπει πάντα να προστατεύουμε το δέρμα μας όταν βγαίνουμε στον ήλιο, τόσο την άνοιξη και το καλοκαίρι, όσο και τον χειμώνα.
Έτσι, όταν ο ανοιξιάτικος ήλιος μάς δελεάζει να τον χαρούμε… άνευ όρων, είναι καλύτερο να συγκρατούμε τον ενθουσιασμό μας και να προχωράμε σε σταδιακή έκθεση στις ακτίνες του, φορώντας πάντα κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Επισκεπτόμαστε τον φαρμακοποιό μας, σήμερα κιόλας, και του ζητάμε να μας κατευθύνει στην αντηλιακή προστασία που χρειαζόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός μας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το φως και τη ζεστασιά του ήλιου με ασφάλεια όλες τις εποχές, χωρίς ενοχές.