Gel, αλοιφές, επιθέματα για την ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο: Τα πλεονεκτήματα κάθε λύσης

anakoufisi muikos ponos 01

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, κάθε ηλικίας, έχει αντιμετωπίσει μυϊκό πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός του. Μάλιστα, για τον πόνο αυτό, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο παθών αρχικά επισκέπτεται το φαρμακείο, προκειμένου να ανακουφιστεί με το κατάλληλο σκεύασμα που μπορεί να του υποδείξει ο φαρμακοποιός.

Σήμερα, για την ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο κυκλοφορούν προϊόντα σε τρεις διαφορετικές τοπικές μορφές: Σε gel, σε αλοιφές ή σε επιθέματα. Παρόλο που έχουν όλα τον ίδιο σκοπό, εν τούτοις η διαφορετική μορφή τους μπορεί να τα κάνει περισσότερο κατάλληλα για τη μία ή την άλλη περίπτωση. Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς και πότε είναι καλό να χρησιμοποιούμε το κάθε σκεύασμα, πάντα με τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή και του γιατρού μας, όπου είναι απαραίτητο.

Gel για άμεση ανακούφιση και εύκολη εφαρμογή

Τα gel ως μορφή σκευασμάτων ανακούφισης από μυϊκούς πόνους εδραιώθηκαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι εφαρμόζονται εύκολα και γρήγορα στην περιοχή του σώματος που υποφέρει, δρουν εξίσου άμεσα και τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως «κρύα επιθέματα». Με τη δράση τους μειώνουν τη φλεγμονή που έχει σχηματιστεί στην πάσχουσα περιοχή και συχνά περιέχουν αιθέρια έλαια (για παράδειγμα από μέντα ή από ευκάλυπτο) που προσδίδουν ευχάριστη μυρωδιά, ενώ, κατά κύριο λόγο, δρουν καταπραϋντικά. Χρησιμοποιούνται διότι έχουν αναλγητική δράση και θεωρούνται πολύ συχνά ιδανική επιλογή για ανθρώπους που αθλούνται, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά και καλούνται να αντιμετωπίσουν μικροτραυματισμούς, διαστρέμματα, «τραβήγματα» και άλλα.

Αλοιφές για βαθύτερη αντιμετώπιση

Οι αλοιφές ή κρέμες κατά των μυϊκών πόνων είναι, ίσως, το πιο διαδεδομένο και γνωστό σκεύασμα για τέτοιες περιπτώσεις. Οι αλοιφές αυτές έχουν τοπική δράση και συνήθως η επάλειψή τους απαιτεί συνοδεία μασάζ στην πάσχουσα περιοχή, ώστε να επιδράσουν κατά το δυνατόν καλύτερα. Οι μαλάξεις στο δέρμα μάλιστα, συνιστάται να συνεχίζονται έως την πλήρη απορρόφηση του προϊόντος. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλοιφές έχουν θερμαντική δράση και μετά την απορρόφησή τους, συνίσταται η περιοχή να διατηρείται ζεστή. Αλοιφές μπορούμε να χρησιμοποιούμε στις περιπτώσεις που αισθανόμαστε έντονο μυϊκό πόνο, ενώ μετά από συμβουλή του γιατρού μας, μπορούν να συνδυαστούν και με αντιφλεγμονώδη δισκία που θα ενισχύσουν τη δράση τους. Συχνά, οι θερμαντικές αλοιφές που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης αθλητών, ώστε να «ζεστάνουν» γρηγορότερα τους μύες και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι μεταξύ αλοιφών και gel για την ανακούφιση μυϊκών πόνων, η βασική διαφορά είναι στην υφή του προϊόντος, καθώς τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι πολύ περισσότερα.

 

anakoufisi muikos ponos 02

Επιθέματα ή έμπλαστρα που καταπολεμούν τον πόνο

Τα επιθέματα κατά των μυϊκών πόνων ονομάζονται συχνά και έμπλαστρα και κατά κύριο λόγο έχουν θερμαντική δράση. Τα περισσότερα από αυτά στηρίζουν τη λειτουργία τους στην ουσία καψαϊκίνη, που είναι καυστική και έχει θερμαντική δράση, επομένως βοηθά στη χαλάρωση των μυών που υποφέρουν. Τα επιθέματα κολλούν καλά στο δέρμα, στην περιοχή που πάσχει και επιτρέπουν άνετη, ελεύθερη κίνηση. Η δράση τους διαρκεί συνήθως για 24 ώρες και μετά θα πρέπει να αποκολληθούν από το δέρμα μας. Συχνά μαζί με τα επιθέματα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και απλά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή κάποιο αντιφλεγμονώδες. Ενδέχεται πάντως, κάποιο επίθεμα ούτε να ψύχει, ούτε να ζεσταίνει την περιοχή, αλλά να απελευθερώνει σταδιακά τις ευεργετικές του ιδιότητες κατά του πόνου που αισθανόμαστε. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε επιθέματα για πόνους στην πλάτη ή την μέση, ενώ μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα στην ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και σε άλλα μέρη του σώματος.

anakoufisi muikos ponos 03

Η καθιστική εργασία, οι τραυματισμοί κατά την άσκηση ή μια κίνηση που προκαλεί πόνο λόγω της γενικότερης έλλειψης άσκησης, μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκούς πόνους που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο για την ανακούφιση του πάσχοντα. Επιπλέον, τέτοιοι πόνοι μπορεί να σχετίζονται με το αυχενικό σύνδρομο, δυσκαμψία άλλης αιτιολογίας, οσφυαλγία και μυϊκή κόπωση. Ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μας κατατοπίσει ως προς το καταλληλότερο προϊόν για την ανάγκη μας, όμως σε περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος ή επιμένει επί μακρόν, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.