Θολή όραση, ξηροφθαλμία, τσούξιμο και άλλες κοινές ενοχλήσεις στα μάτια

Φωτογραφία με μάτια

Τα μάτια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ατμόσφαιρα, τον κλιματισμό, τη γύρη και εμφανίζουν συμπτώματα όπως η φαγούρα, το πρήξιμο, το κοκκίνισμα κ.α.

Τα μάτια μας είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός μας. Η επαφή με την ατμόσφαιρα, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μπορεί να τα ερεθίσει σημαντικά, ιδίως εξαιτίας των συστατικών της. Η θολή όραση και η αίσθηση ότι δεν βλέπουμε «καθαρά», η ξηροφθαλμία, την οποία αισθανόμαστε ως «κόψιμο» στο μάτι, η αίσθηση του τσουξίματος που μπορεί να μας ενοχλεί, είναι οι πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις που μπορεί να αισθανθούμε κατά καιρούς – ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πώς εκδηλώνονται οι ενοχλήσεις στα μάτια

Ό,τι κι αν είναι αυτό που προκαλεί την ενόχληση στα μάτια, μία συχνή εκδήλωσή της είναι τα δάκρυα. Μάτια που δακρύζουν πιο συχνά από τον συνηθισμένο ρυθμό, υποδηλώνουν ενόχληση, ενώ συχνά δεν πρόκειται για το μόνο σύμπτωμα. Κατά περίπτωση, άλλωστε, παρατηρούμε το αντίστροφο φαινόμενο: Τα μάτια να μην έχουν αρκετή υγρασία και έτσι να εκδηλώνεται ξηροφθαλμία. Τα πρησμένα μάτια επίσης υποδηλώνουν ενόχληση και χρειάζονται ανακούφιση, ενώ και το τσούξιμο στα μάτια είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να φροντίσουμε να απαλύνουμε άμεσα. Ενδέχεται επίσης, περισσότερα από ένα από αυτά τα συμπτώματα να εμφανίζονται ταυτόχρονα, κάνοντας την κατάσταση για τον πάσχοντα ακόμα πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανόμαστε τα μάτια μας ξηρά και να τσούζουν παράλληλα, ή ίσως να εμφανίζουν και αίσθημα φαγούρας.

Φωτογραφία με άντρα που πιάνει τα μάτια του

Αναζητώντας τις αιτίες των συμπτωμάτων αυτών, ενδέχεται να μην μπορέσουμε εύκολα να εντοπίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ενοχλεί τα μάτια – σε αυτά τα επίπεδα. Πιθανώς η κόπωση, μετά από πολύωρη έκθεση σε οθόνες, πιθανώς ο κλιματισμός του κτηρίου που εργαζόμαστε, ίσως η γύρη που προκαλεί διαφόρων ειδών ερεθισμούς ιδίως την άνοιξη, μπορεί να κρύβουν την αιτία για την οποία αισθανόμαστε ενοχλήσεις στα μάτια. Ρόλο επίσης παίζουν η ηλικία και το φύλο του πάσχοντα, δύο παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης χρήσης μάσκας, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ξηροφθαλμίας. Tο MADE (Mask-Associated-Dry-Eye) είναι η ξηροφθαλμία που σχετίζεται με την εκτεταμένη και κακή χρήση της μάσκας και οδηγεί είτε σε επιδείνωση των συμπτωμάτων των ατόμων που ήδη υποφέρουν από το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είτε σε εμφάνιση εκ νέου αυτών των συμπτωμάτων.

Καθώς οι ενοχλήσεις αυτές θεωρούνται κοινές και πράγματι παρατηρούνται αρκετά συχνά και σε πολλούς ανθρώπους, συνήθως δεν υποδηλώνουν κάτι σοβαρότερο. Εν πάση περιπτώσει, όμως οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι ενοχλήσεις στα μάτια αυτού του τύπου μπορεί και να αποτελούν συμπτώματα σοβαρότερων παθήσεων, εφόσον επιμένουν και επιδεινώνονται. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ειδική εξέταση και εξειδικευμένη θεραπεία, κατόπιν διάγνωσης από οφθαλμίατρο.

Πώς θα ανακουφιστούμε από τις ενοχλήσεις στα μάτια

Εφόσον πρόκειται για ενοχλήσεις των οποίων οι αιτίες οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή κόπωση, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούμε άμεσα και αποτελεσματικά. Μία επίσκεψη στο φαρμακείο και οι συμβουλές του οφθαλμίατρού μας μπορούν να μας κατευθύνουν καταλλήλως ώστε με κολλύριο, συμπληρώματα βιταμινών και ενίσχυση του του ανοσοποιητικού μας συστήματος, να διαπιστώσουμε σημαντική βελτίωση.
Για ν’ αποφύγετε επιπλοκές που σχετίζονται με την ξηροφθαλμία, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τα μάτια σας αφότου χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές συσκευές, να βλεφαρίζετε συχνά και να κάνετε συχνά διαλείμματα. Επίσης, η οθόνη θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τα μάτια.

Φωτογραφία με γυναίκα που κρατάει το μάτι της

Στην περίπτωση που οι ενοχλήσεις μας εμφανίζονται σχετικά ήπια, ο οφθαλμίατρος θα συστήσει κάποιο ενυδατικό κολλύριο που βρίσκουμε στο φαρμακείο και το οποίο μπορεί να ενυδατώσει και να απαλύνει την αίσθηση κοψίματος ή τσουξίματος στα μάτια. Τα κολλύρια για την ξηροφθαλμία βοηθούν να επανακτήσουμε άμεσα την απαραίτητη ενυδάτωση των οφθαλμών. Πρόκειται για σταγόνες για την ξηροφθαλμία που ουσιαστικά αποκαθιστούν την υγρασία του ματιού. Εφόσον έχει προκληθεί φλεγμονή στο μάτι, τότε ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει επιπλέον κάποιο ήπιο στεροειδές κολλύριο, προκειμένου να γίνει πιο άμεση η βελτίωση.

Για να θωρακίσουμε όμως τα μάτια μας ακόμα περισσότερο, μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία τους με τη βοήθεια συμπληρωμάτων βιταμινών:

– Της βιταμίνης C, ενός αντιοξειδωτικού που υποστηρίζει την υγεία των οφθαλμικών αιμοφόρων αγγείων.

– Της βιταμίνης Ε επίσης αντιοξειδωτικού, που είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα γενικά. Στην περίπτωση των ματιών, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

– Των Ω3 λιπαρών που βρίσκουμε από τα ψάρια, επίσης συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, όπως συμβαίνει και με τον ψευδάργυρο, ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τέλος, όπως συμβαίνει με τον οργανισμό μας και τη γενική καλή του κατάσταση, η υγεία του ανοσοποιητικού μας μπορεί να συμβάλλει και στον περιορισμό των ενοχλήσεων των ματιών μας. Σωστή, ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και υγιεινός τρόπος ζωής έχουν ολικό θετικό αποτέλεσμα στον οργανισμό, βοηθώντας τον να λειτουργεί καλύτερα, αποτελεσματικότερα και με τα λιγότερα προβλήματα.

Οι ενοχλήσεις στα μάτια βρίσκονται σε έξαρση τους μήνες της άνοιξης, που η ανθοφορία δυσχεραίνει την ατμόσφαιρα και προκαλεί ερεθισμούς. Οφείλουμε να προσέξουμε τα συμπτώματα και να αναζητήσουμε, πρώτα από όλα στο φαρμακείο που εμπιστευόμαστε, τρόπους για να ανακουφιστούμε, προσέχοντας να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση και να περιορίσουμε τυχόν προβλήματα. Ένα απλό κολλύριο και συμπληρώματα διατροφής με τις κατάλληλες βιταμίνες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά άμεσα αλλά και για το μέλλον.