Η δυσκοιλιότητα δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του πάσχοντα και ο καταλληλότερος τρόπος ανακούφισης είναι με σωστή, ισορροπημένη διατροφή.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες του λεγόμενου «δυτικού κόσμου», αποτελούν αιτίες εμφάνισής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε ελαφρύτερη ή σοβαρότερη μορφή. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, περίπου το 16% του ενήλικου πληθυσμού έχει έρθει αντιμέτωπο με το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στους ηλικιωμένους το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 33% ενώ φαίνεται πως η δυσκοιλιότητα έχει γυναικείο πρόσημο, καθώς το 70% των περιπτώσεων αφορά σε γυναίκες.
Η δυσκοιλιότητα εμπόδιο στην καθημερινότητα
Παρότι δεν θεωρείται ασθένεια, αλλά σύμπτωμα που υποδηλώνει κάποιο άλλο ζήτημα του οργανισμού, εκδηλώνεται με συγκεκριμένες μορφές ενοχλήσεων στην καθημερινότητα του πάσχοντα. Σκληρά κόπρανα, αίσθημα ατελούς κένωσης (μία στις τέσσερις κενώσεις), δυσκολία στην κένωση και κοιλιακό άλγος, μόνο μία ή δύο κενώσεις την εβδομάδα αλλά και αίσθημα ορθοπρωκτικής απόφραξης είναι τα συμπτώματα που εφόσον παρατηρούνται συχνά και συστηματικά, υποδηλώνουν πως το άτομο είναι δυσκοίλιο. Η δυσκοιλιότητα εξάλλου ενδέχεται να είναι περιστασιακή ή χρόνια και αντιστοίχως προσαρμόζεται και ο τρόπος ανακούφισης του ασθενούς από τις ενοχλήσεις.
Πέρα από αυτά, ο πάσχων αισθάνεται πίεση και πόνο κατά την αφόδευση σκληρών κοπράνων, κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα στο στομάχι και αέρια, ναυτία, γενική αδιαθεσία ακόμα και μικρή αιμορραγία στην περιοχή του πρωκτού.
Όπως είναι εμφανές, μία κατάσταση δυσκοιλιότητας αυτού του τύπου, πρωτίστως δυσκολεύει τον πάσχοντα, στην καθημερινότητά του. Δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας, από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει καμία στιγμή. Ενώ αισθάνεται άσχημα, είναι υποχρεωμένος να αναβάλλει δραστηριότητες, να θέτει περιορισμούς στις υποχρεώσεις του, να κλείνεται στο σπίτι και γενικά, να μην μπορεί να ζει «φυσιολογικά». Καθώς πρόκειται για μία κατάσταση που δημιουργεί μόνιμη αίσθηση δυσφορίας, ο πάσχων διαρκώς σκέφτεται το ζήτημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται και ένα διαρκές στρες, μέχρι να το ξεπεράσει.
Οι αιτίες και ο ρόλος της διατροφής στη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα ενδέχεται να προκαλείται εξαιτίας της μη επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού, δηλαδή της κατανάλωσης νερού. Παράλληλα μπορεί να οφείλεται σε μία διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με την απουσία τακτικής άσκησης και αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, που μπορεί να έρθει με ένα ταξίδι ή την αλλαγή ωραρίου εργασίας. Μπορεί επίσης να πρόκειται για δυσκοιλιότητα εγκυμοσύνης, εξαιτίας της δράσης των ορμονών, του περιορισμού της άσκησης και της πίεσης που ασκεί η διαστελλόμενη μήτρα στο παχύ έντερο της γυναίκας, ενώ η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι και παρενέργεια λήψης φαρμακευτικής αγωγής ή κάποιων χρόνιων παθήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να επανέλθει η γαστρεντερική λειτουργία στους κανονικούς της ρυθμούς, συνιστάται η καλή ενυδάτωση, κυρίως με νερό και αλλά και με φρέσκα λαχανικά. Παράλληλα, με την αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, αλλά και με την τακτική σωματική άσκηση, μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να επέλθει αμεσότερα η ανακούφιση. Σε κάθε περίπτωση είναι παραπάνω από εμφανές πως η σωστή και κατάλληλη διατροφή – με την πρόσληψη τροφών που βοηθούν και αντίστοιχα με τον περιορισμό τροφών που ίσως δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εντέρου – μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πάσχοντα. Χαριτολογώντας, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η διατροφή είναι «το καλύτερο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα»!