Αλλεργίες της άνοιξης: Πέντε tips για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα

άνοιξη

Μπορεί για πολλούς από εμάς η άνοιξη να είναι η «καλύτερη εποχή του χρόνου», καθώς βγαίνουμε περισσότερο στη φύση, απολαμβάνουμε μεγαλύτερης διάρκειας ημέρες και μια μέση, ευχάριστη θερμοκρασία – αυτό όμως, επουδενί, δεν ισχύει για όλους. Διότι, εξίσου πολλοί από εμάς, είμαστε «αναγκασμένοι» για τη μεγαλύτερη διάρκεια της άνοιξης να αντιμετωπίζουμε συμπτώματα όπως «μπουκωμένη» μύτη, καταρροή, θολή όραση ή ξηροφθαλμία, έντονο πονοκέφαλο, ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή. Όπως πολλοί μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν, όλα τα προαναφερθέντα είναι συμπτώματα αλλεργίας που οφείλονται σε αλλεργίες της άνοιξης, και τα οποία ταλαιπωρούν τους πάσχοντες σημαντικά, καθώς τους κάνουν να δυσκολεύονται κατά πολύ, ακόμα και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.

Η διαχείριση των αλλεργιών της άνοιξης κυρίως αφορά στην ανακούφιση από τα συμπτώματά τους και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας.

Ας δούμε λοιπόν, πιο αναλυτικά, τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα αλλεργιών της άνοιξης, αφού αναφέρουμε πως οι δύο πιο συχνές μορφές της είναι:

• Η αλλεργική ρινίτιδα, με συμπτώματα όπως η καταρροή, η βουλωμένη μύτη, ο πονοκέφαλος

• Η ρινοεπιπεφυκίτιδα, που παρουσιάζει επιπλέον συμπτώματα στα μάτια, όπως η ξηροφθαλμία, η ερυθρότητα, η φαγούρα ή τα δάκρυα

Βουλωμένη μύτη

Tip #1 Αποφεύγουμε την επαφή με τη φύση

Δυστυχώς, όσοι υποφέρουν από αλλεργίες της άνοιξης, αυτή την εποχή είναι καλύτερο να αποφεύγουν την επαφή με τη φύση. Ακόμα και ένα ορθάνοιχτο σπίτι, μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αλλεργία και στα συμπτώματά της. Μπορούμε να αερίζουμε το σπίτι μας νωρίς το πρωί, ιδανικά πριν από τις 09:00 και κατόπιν να το κλείνουμε ερμητικά, ώστε να κρατάμε κατά το δυνατόν τη γύρη έξω.

Tip #2 Καθαρίζουμε σχολαστικά το σπίτι μας

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, όσο καλά κλειστό και να κρατάμε το σπίτι μας, η σκόνη και η γύρη πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους την άνοιξη. Επομένως, εμείς πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά και επιμελώς, προκειμένου να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες έναρξης μιας αλλεργικής αντίδρασης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων αν ήδη αντιμετωπίζουμε αλλεργίες, τουλάχιστον εντός του σπιτιού μας.

Tip #3 Αξιοποιούμε τα «όπλα» του φαρμακείου της γειτονιάς

Η απάντηση στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας βρίσκεται στο πλησιέστερο φαρμακείο. Εκεί ο φαρμακοποιός μας θα μας υποδείξει το κατάλληλο σπρέι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό μας, ώστε να περιορίσουμε τον βαθμό ταλαιπωρίας. Σε πιο έντοντα συμπτώματα, μετά από σύσταση του ιατρού μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά στεροειδή, όπως ονομάζονται τα σπρέι που βρίσκουμε στα φαρμακεία για την αποσυμφόρηση της μύτης, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή και βελτιώνουν το επίμονο μπούκωμα, που με τη σειρά του προκαλεί πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα. Στο φαρμακείο επίσης μπορούμε να βρούμε κάποιο κατάλληλο κολλύριο για τα μάτια μας, σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας ή φαγούρας ή και τσουξίματος. Με τη συμβουλή του φαρμακοποιού μας μπορούμε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε κάποιο αντιϊσταμινικό σκεύασμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν θα πρέπει να λάβουμε βοήθεια από το γιατρό μας.

Καταρροή

Tip #4 Ενημέρωση σε βάθος

Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον «εχθρό» τόσο αποτελεσματικότερα μπορούμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Η ενημέρωση για τις αλλεργίες της άνοιξης ξεκινά από το τί τις ενεργοποιεί. Πολύ σημαντική είναι η διάγνωση του συγκεκριμένου αιτίου (αλλεργιογόνο) που προκαλεί όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα, το οποίο θα μας δείξει ένα ειδικό τεστ, κατόπιν συμβουλής του αλλεργιολόγου μας. Η γύρη και οι ιδιότητές της είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλεί αλλεργίες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος. Γνωρίζοντας όμως πως η γύρη, για παράδειγμα, λόγω του ανέμου μπορεί να βρίσκεται παντού στην ατμόσφαιρα, θα καταλάβουμε πώς πυροδοτούνται τα συμπτώματά μας. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας πως τα μάτια μας δακρύζουν, λόγω της αλλεργικής αντίδρασης, θα επιδιώξουμε να τα ανακουφίσουμε με το αντίστοιχο κολλύριο, και αντίστοιχα η συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας, μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Μια συζήτηση με τον φαρμακοποιό μας, μπορεί να λύσει τις απορίες μας για τις αλλεργίες και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα όσα συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Tip #5 Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση

Κι όμως, η καλή γενική λειτουργία του οργανισμού μας, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε, εκτός των άλλων, και μια δύσκολη και ενοχλητική κατάσταση όπως είναι η ταλαιπωρία από τις αλλεργίες της άνοιξης. Προσέχοντας τη δίαιτά μας όσο περισσότερο μπορούμε και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, παράλληλα με συστηματική άσκηση, διατηρούμε τον οργανισμό υγιή και του δίνουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει οτιδήποτε και αν χρειαστεί, ξεκινώντας από μια ισχυρή βάση.

αλλεργική ρινίτιδα

Με τα κατάλληλα εφόδια από το φαρμακείο και μικρές, απλές προσαρμογές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να ανακουφιστούμε όσο γίνεται από τα συμπτώματα των αλλεργιών της άνοιξης.